nedjelja, 14. siječnja 2018.

Gospodinovi darovi


1. Kor 12:28

I neke je Bog postavio u crkvi: prvo apostole, drugo proroke, treće učitelje, pa čudesa, pa darove ozdravljanja, pomaganja, upravljanja, raznih jezika.


Apostol Pavao u ovome tekstu ne govori: "I postavi Bog u crkvi službu apostola, službu proroka, službu učitelja, itd.", već kaže da Bog postavi apostole, učitelje, proroke, itd. Budući da ih spominje zajedno sa čudesima, iscjeljenjima, pomoći, upravljanjem i jezicima, a to su darovi, iz toga možemo zaključiti da apostol, prorok, učitelj, evanđelist, propovjednik, itd. također nisu službe u klasičnom smislu, već darovi.

Isto tako, ne postoji ni služba iscjelitelja, ni služba čudotvorca. Dakle, jasno je da to nisu nekakve mistične, nevidljive "funkcije", u koje kršćanin treba "ući". To nije ni nekakvo "promaknuće" koje se zaslužuje stažem u crkvi, revnošću ili naročito posvećenim životom, te provjerom i "potvrdom" od strane nadležnih, kao što je to običaj u većini denominacija. Ne funkcioniraju li na taj način i sve svjetovne institucije?

"Služba" je sam kršćanin. Za služenje kršćanina osposobljava i određuje sam Gospodin, udijeljujući mu dar(ove) Duha Svetoga. Nemoguće je da kršćanin ne služi u svome daru, jer dar će se očitovati u svemu što on misli, govori i čini. Primjerice, ako neki brat ima učiteljski dar, on će u svemu što govori ili čini uvijek nastupati kao učitelj, jer je to dio njegovog karaktera i djelovanja Duha Svetoga u njemu. Za to ga nitko ne mora posebno "odrediti" i dati mu "učiteljsku službu".
Ono što je potrebno jest taj dar prepoznati i poticati, kako bi bio na korist Tijelu Kristovu (naravno, sve mora biti u skladu s biblijskim uputama o redu na sastancima crkve, prema 1. Tim 2 i 1. Kor 14). Isto vrijedi i za proroke, evanđeliste, propovjednike, itd.

Na žalost, način na koji se u mnogim crkvama danas određuju službe jasno pokazuje da smo nekako izgubili jednostavnost i razumijevanje te istine i priklonili se načinu razmišljanja ovoga svijeta.
Neka nam Gospodin podari milost da možemo uvidjeti i ispraviti svoje pogreške.

Nema komentara:

Objavi komentar