VJEČNO SPASENJE - Uvod


Heb 5:9
...i, učinjen savršenim, svima koji mu se pokoravaju postao začetnikom vječnoga spasenja...

Heb 9:12
...i ne po krvi jaraca i junaca, nego po svojoj krvi, ušao je jedanput zauvijek u Svetinju zadobivši vječno otkupljenje za nas.

Iv 3:16,36
Jer Bog je tako ljubio svijet da je dao svoga jedinorođenoga Sina da tko god u njega vjeruje ne propadne, nego ima život vječni.
Onaj tko vjeruje u Sina, ima život vječni; a onaj tko ne vjeruje Sinu, neće vidjeti život, nego gnjev Božji ostaje na njemu.Kroz ovu temu želio bih razmotriti što Božja Riječ uči o spasenju. Prvo što možemo primjetiti, kako kažu naši gore navedeni tekstovi, spasenje je vječno, a naziva se i život vječni. 

Zašto je vječno?

Vječno je zato što je naš Spasitelj i Bog vječan, tj. preciznije bi bilo reći da nije podložan vremenu, pošto je vrijeme dio stvorenja (svega što je Bog stvorio, kako i prvi stih Biblije uči; Pos 1:1 "U početku Bog stvori nebo i zemlju.").

To bi značilo, u kontekstu, da mi, vjernici u Isusa Krista, imamo život vječni, ali smo još uvjek podložni vremenu.

Kako to sve skupa funkcionira? Što nas Gospodin uči o tome svemu kroz svoju Riječ (Bibliju) Duhom Svetim?

Za naš uvod, možemo konstatirati da je spasenje vječno, Bog je izvan vremena, a mi smo u vremenu, te istodobno posjedujemo nešto vječno.

Pa kako to riješiti?

Vječno spasenje (ili život), pošto jednim dijelom ima udjela u "vremenu", zato što smo mi, još uvijek podložni vremenu, očituje nam se na 3 načina, koja su usko vezana pojedinačno za svakoga kršćanina. To se odnosi na:

1.     OPRAVDANJE (prošlost)
2.     POSVEĆENJE (sadašnjost)
3.     USKRSNUĆE (budućnost)


Možemo primjetiti da su ovi aspekti vječnoga spasenja ili života usko vezani, kako smo gore naveli, za svakog kršćanina pojedinačno. Svaki kršćanin je pri spasenju primio (1) život vječni, dok živi na zemlji ima (2) život vječni, te će baštiniti (3) život vječni kad umre u tijelu ili bude uznesen.

U svakome odo ova 3 aspekta "spasenja" Bog se bavi našim grijehom na drugačiji način; stoga:
  1. OPRAVDANJE - oslobođeni smo vječne kazne grijeha
  2. POSVEĆENJE - nadvladavamo silu grijeha koja je prisutna u našem tijelu
  3. USKRSNUĆE - oslobođeni smo prisutnosti grijeha; dobivamo novo tijelo

Nakon što smo ukratko pokrili osnovne pojmove koje Pismo koristi u kontekstu "spasenja", tj. naše teme VJEČNOGA SPASENJA (VJEČNOGA ŽIVOTA), možemo pojedinačno proučiti svaki aspekt detaljnije. Nažalost, smatram da je to prijeko potrebno, zbog poprilično neprecizne definicije Biblijskog "spasenja", koja, kako smo dosad mogli zaključiti, ima znatno širi smisao, a i značenje, nego što je uobičajeno u današnjem "kršćanstvu".


Nema komentara:

Objavi komentar